GAPS DİYETİ

Sağlığınızı Siz Yönetin

GAPS DİYETİ GAPS Tedavi Protokolü; Beslenmeye dayalı doğal bir tedavidir, amacı bağırsak florasını dengelemek ve bağırsak astarını oluşturmaktır, vücudu toksinlerden arındırmaktır.

Tedavi Protokolü:
  1. GAPS Diyeti
  2. Besin Destekleri
  3. Detoksifikasyon ve yaşam tarzı değişiklikleri
GAPS Diyeti, tedavini en önemli ayağıdır. Tüketilen yiyeceklerin en önemli özelliği bağırsak hücreleri olan enterositlerin ihtiyacı olan besinlerin sindirilmeden sağlanmasıdır.

Yoğurt, kefir, fermente sebze/sebze suyu gibi besinler bağırsak florasına probiyotik sağlama özellikleri ile tüketilmeleri önerilir.

GAPS diyetine uygun yiyecekler:
Et ve Balık Ürünleri: Bütün taze ve donmuş etler, av eti, sakatat, kümes hayvanları, balık ve kabuklu deniz ürünleri
Son derece besleyici ve sindirim için faydalı olan et ve kemik suları, GAPS Diyetinin en temel besinleridir. Et ve balıkları pişirme tarzı, sindirimi etkiler. Haşlama veya güveç tarzında yapılmış et ve balık; kızartma, ızgara veya fırında pişirilmiş olanlardan daha kolay sindirilir.
Yumurta: Anne sütünden sonra biyoyararlanımın en fazla olduğu protein kaynağıdır. Mutlaka organik, serbest gezen hayvan yumurtası tercih edilmelidir.
Nişastasız sebzeler: Lahana, karnabahar, salatalık, kereviz, yeşil fasulye, kabak, patlıcan,enginar, pancar, kuşkonmaz, brokoli, Brüksel lahanası, sarımsak, soğan, kara lahana, marul, mantar, maydanoz, taze bezelye, her renk biber, domates, ıspanak vs.
Mevsimine uygun tüketilen çoğu sebze tüketilebilir.
Meyveler: Bütün meyveler mevsiminde taze, dondurulmuş şekilde tüketilebilir. Glisemik yüke dikkat etmek önemlidir. Özellikle berry grubu meyve tüketimi mutlaka diyete dahil edilmelidir.
Kabuklu yemişler: Ceviz, fındık, badem, kaju, kayısı çekirdeği, çekirdek ve susam gibi yağlı tohumlar mutlaka çiğ olarak tüketilmelidir. 
Fasulye ve baklagiller: Baklagiller diyete giriş aşamasında yer almaz ancak tam diyete geçiş aşamasında tüketilebilirler. Hazırlama sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. En az 12 saat suda bekletilerek yapısında fitik asit, lektin, nişasta ve enzim inhibitörlerinden arındırmak gerekir. Peynir altı suyu ekleyerek fermente hale getirdikten sonra tüketilir.
Bal: Doğal olmak koşulu ile tatlandırıcı olarak bal kullanılabilir. Yine soğuk sıkım pekmez ve tahin de diyette serbest besinler arasındadır. Ancak tüketimde ki amacın besinleri tatlandırmak olduğu unutulmamalı mutlaka miktar kontrolü yapılarak tüketilmelidir.
İçecekler: Su ve mineralli su, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, bitki çayları, pancar kvass, meyve kvass, evde yapılmış fermente sebze suları ve şalgam suyu,
Katı ve sıvı yağlar: GAPs diyeti için en iyi yağlar sindirim ve sinir sistemini onaran; kuzu, dana/sığır, kümes hayvanları yağlarıdır. Ghee yağ çok kıymetli bir katı yağ olarak tüketilir. Soğuk pres zeytinyağ tüketimi yapılabilir.
Tuz: Rafine edilmemiş doğal kaya tuzu veya deniz tuzu, insan vücudu için gerekli olan bütün mineralleri içerdiği için son derece yararlıdır.
Probiyotik Gıdalar: Yoğurt, kefir, peynir, ekşi krema; lahana turşusu, fermente sebze suları tüketilebilir.

Bu diyette sindirilmeden kana geçemeyen  disakkarit ve polisakkarit içeren süt ve süt ürünleri, tam tahıllar, nişastalı besinler ve rafine şekere yer verilmez.

Randevu İsteğinizi İletmek İçin
Formu Doldurup Gönderiniz

İsteğiniz incelenip size geri dönüş yapılacaktır.